3 typer spiritus, du ikke vidste blev produceret i Danmark

Dansk spiritus

Danmark har en stolt tradition for at drikke alkohol, hvad enten det er for at fejre en stor begivenhed, eller bare at det er blevet onsdag. Men faktisk elsker vi danskere ikke alene at drikke alkohol, vi er faktisk også eminente til at producere dansk spiritus. Mange kender måske til produktionen af øl, men ikke så mange ved, at vi også er kendt for at lave en sublim spiritus. Så derfor kommer her tre typer spiritus, du måske ikke vidste også kunne komme fra Danmark – og måske passer noget af det til din næste fest.

Gin

Den velkendte tørre blanding med tonen af gran er normalt ikke noget, vi forbinder med godt gammeldags dansk. Men faktisk produceres der ikke alene gin af høj kvalitet, der produceres masser af det! Der findes faktisk 363 forskellige ginner, som alle er pæredanske, og mange er lavet med danske ingredienser.

Sku’ det være noget med en orangemyregin, som de laver på et destilleri på Samsø? Eller måske skulle du prøve en mønsk gin, som er lavet med gråbynkeurten? Der er altså mulighed for at prøve en helt ny smag af, når man vælger en dansk gin, og måske endda blive overrasket. Ud over dem, der nævnes her, er der mange danske bud på en lækker ginvariant og dermed mulighed for at servere en lokal G&T til den næste fest.

Whisky

Normalt ville man få et indre billede af det skotske Himmerland og høre lyden af sækkepiber, bare nogen nævner ordet. Den amerikanske cowboy er som regel også synonym med whisky, hver gang han med skulende øjne går ind ad saloondøren.

Men dansk whisky kan altså også sagtens være med! Faktisk findes der destillerier rundtomkring i hele Danmark, og der er derfor mulighed for at få en lækker dansk single malt i både Thy og på Ærø.

Igen bidrager vi også med noget nyt til smagen. Selvom whiskyen oftest har en røget smag, der kan brænde i halsen, kan man måske få en anden type brændende fornemmelse, når man smager en dansk whisky lavet på brændenælder. Der er også mulighed for at få smagen af den danske skov ved tilsætningen af f.eks. bøgerøg.

Vin

Nej, der er ikke tale om dansk importeret vin. Der er heller ikke tale om en billig kartonvin, som du finder allerbagerst i et lumsk supermarked. Der er simpelthen tale om en dejlig danskproduceret vin lavet på danske druer.

Ofte ville det være en tur til Toscana med vandreture mellem vinrankerne, der ville være tale om, når man arrangerer en tur til en vingård. Men nu kan du altså nøjes med at hoppe på et tog til f.eks. Jylland, hvor der ligger større vingårde, som har både rundvisninger og smagninger – præcis som en tur til Italien!

Fordi klimaet i Danmark trods alt ikke er lutter sommer og sol, har den danske vin selvfølgelig måttet tilpasse sig. Det er derfor muligt at prøve forskellige slags frugtvine som æble-, kirsebær- eller solbærvine, som bedre kan klare vores lumske og kølige vejr.

Vi er altså ikke lutter ølbryggere her i Danmark, men kan mange forskellige ting, når det kommer til spiritus. Så måske er det med et dansk tvist, næste gang du skal servere våde varer til dine venner?