Aldersrelaterede gener i bevægeapparatet hos børn og unge

 

Smerter i muskler, led og generelt i bevægeapparatet er typisk noget vi forbinder med vores ældre medborgere. Det er mormor med ondt i ryggen, eller farfar med den stive holdning. Aldersrelaterede gener af denne type er dog, på trods af at være mere udbredt blandt ældre, ikke udelukkende et problem for de ældre.

 

Mange børn og unge oplever også smerter og andre gener i deres yngre år. Disse er sjældent decideret farlige men er heller ikke altid noget man lige ”vokser fra”. Faktisk har børn og unge ofte mere ondt end vi lige går og tror. Derfor kan det være smart at vide en smule om denne gruppes aldersrelaterede gener.

 

Børn

 

Børn, fra spædbørn til børn i de yngre skoleklasser, undersøges mere af folk som kiropraktorer og fysioterapeuter end mange nok går og tror. Dette er der ikke noget alarmerende i, for der er gode grunde til at børn kan have brug for en kiropraktor eller fysioterapeut.

 

I spædbørnsalderen er det særligt ofte fødselsrelaterede spændinger der kan være årsag til forskellige gener. Dette er dog ikke givent, og i mange tilfælde kan det være svært at sige præcis hvorfor børn har gener.

 

I takt med at børn vokser kan der komme andre gener. En vigtig ting at sige er, at det at vokse er helt naturligt og at det sagtens kan have indvirkning på belastninger. Når kroppen ændrer sig, ændrer bevægemønstre og belastninger sig selvfølgelig også.

 

Unge

 

Også unge mennesker kan opleve gener specifikt relateret til deres alder. Dette gælder særligt teenagere i pubertetsalderen, men også unge mennesker helt op i start-20’erne. Dette skyldes selvfølgelig delvist at man i disse år gennemgår nogle af de største, hvis ikke de største ændringer kroppen overhovedet oplever.

 

Ofte forklares gener i denne alger som ”vokseværk”. Symptomerne kender vi alle, men i realiteten burde det at vokse ikke være en stor smerte. Ofte er der andre ting end bare det at vokse der spiller ind i forhold til gener i denne aldersgruppe.

 

Ofte er det svært helt præcist at isolere hvad der forårsager forskellige smerter, og er der tale om ting der går over indenfor kort tid, er det heller ikke noget man bør bekymre sig for meget om. Er der tale om vedvarende smerter, er det dog smart at undersøge hvad der eventuelt kan være medvirkende til det.

 

Diagnosticering

 

Har du børn i disse aldersgrupper der har smerter i bevægeapparatet, eller er du måske selv ung med sådanne gener, er det en god ide at forsøge at få diagnosticeret problemet. Dette kan gøres flere steder.

 

Din praktiserende læge er ofte et godt sted at starte, men det er også vigtigt at holde fast i, at denne ikke er ekspert i bevægeapparatet. Ofte vil du blive videresendt til for eksempel en fysioterapeut.

 

Du kan også selv opsøge fysioterapeuter direkte eller en kiropraktor. Disse to professioner beskæftiger sig begge med bevægeapparatet og vil begge kunne komme med mulige diagnosticeringer. Det er svært at give én præcis forskel mellem dem, men ofte nævnes der, at kiropraktoren har en mere holistisk tilgang til kroppen, altså ses der på hele kroppen og ikke bare dens dele.

 

Hos Nortvig & Uhrenholt, en kiropraktor i Aarhus, har de bl.a. specialiseret sig i symptomerne og behandlingsmuligheder for aldersrelaterede gener.

 

Behandling

 

Alt afhængigt af hvad du eller dit barn lider af, vil en diagnosticering ofte hjælpe dig med at få den rette behandling. Eller eventuelt ingen behandling. Dette er trods alt en tid hvor kroppen forandres konstant og ikke alt er aldersrelaterede gener.

 

Ofte vil du altså kunne lade kroppen udvikle sig og gøre sit arbejde. I nogle tilfælde vil det dog være godt at få forskellige øvelser der kan hjælpe kroppen på vej. Dette er lige præcis hvad du ofte får i behandling hos en fysioterapeut eller kiropraktor.