Alkoholafhængighed kender ingen alder og rammer derfor også unge

Når de fleste forestiller sig en alkoholafhængig, får de ofte et billede i hovedet af en midaldrende mand, som har mistet sit job eller sin hustru, og at han derfor er blevet alkoholafhængig. Måske er det også sådan et billede, du får, når du tænker på en alkoholmisbruger. Virkeligheden er dog meget mere broget end det billede, for alkoholafhængighed rammer mennesker bredt på tværs af alder og køn. Afhængighed kender generelt ingen alder, og derfor er det vigtig, at du som ung er opmærksom på, at du eller en af dine nære i din omgangskreds kan få brug for alkoholbehandling. Alkoholafhængighed kan være forbundet med et stort tabu blandt unge, og herunder kan du læse om vigtigheden i at italesætte misbruget og søge behandling i god tid.  

Bryd tabuet om alkoholafhængighed omkring dig 

Et af de store problemer med alkoholafhængighed blandt unge er, at misbruget ofte er forbundet med et stort tabu. Mange forbinder det at være ung i Danmark med at drikke alkohol til fester, og alkoholindtaget blandt de unge er derfor forbundet med det festlig stemning og højt humør. Når man er social og samlet med sine venner i weekenden, er der ofte alkohol indblandet, og derfor kan det være svært at forestille sig, at nogle unge kommer ud i et misbrug, hvor alkoholen ikke længere indtages socialt i venners lag. Man siger ofte, at man har et problematisk forhold til alkohol, hvis man begynder at drikke alene. Hvis du har på fornemmelsen, at en du kender har et alkoholmisbrug, er det vigtigt at bryde tabuet og tale om det frem for at lukke øjnene over for problemet. Det er nemlig vigtigt, at det bliver mere alment kendt i Danmark, at unge sagtens kan blive alkoholafhængige. 

Målrettede og effektive behandlinger 

Hos et professionelt behandlingstilbud som Det gode liv, er der stor fokus på, at behandlingen skal være individuel og tilpasset den enkelte misbruger så behandlingsforløbet bliver på målrettet og effektiv som muligt. Heldigvis kommer langt de flest ud på den anden side af et alkoholmisbrug, hvor de igen får et almindeligt liv blandt venner og familie, som indtager alkohol. Unge med et alkoholmisbrug har brug for forbilleder i deres liv, som kan vise dem, hvordan man bevarer et sundt og bæredygtigt forhold til alkohol i en dansk kultur, hvor alkohol er en stor del af vores sociale liv i fritiden. Det er også vigtigt, at den unge har en god støtte i en eller flere pårørende gennem forløbet, fordi de pårørende kan være med som en støtte i behandlingsforløbet før, under og efter behandlingen.