Dét skal du tænke over, hvis du arver penge

økonomi

Det er ofte med en blandet følelse i maven, når du arver penge. Det er selvfølgelig altid rart at få lidt flere penge på kontoen, men ikke når det betyder, at du lige har mistet en, der stod dig nært. I sådan en situation kan det være svært at vide, hvad du skal gøre. Derfor har vi i denne korte artikel samlet nogle gode råd til dig, der har arvet nogle penge.

Hold dig fra impulskøb

Først og fremmest skal du slå koldt vand i blodet. Lad være med at bruge alle pengene med det samme. Måske har din bedstefar fortalt dig, at han gerne ville have, at du kom på højskole, rejste til nogle af de lande, han ikke selv fik set, eller noget helt andet. I sådant et tilfælde bør du bruge pengene på det, de er bestemt til. Hvis du slet ikke har lyst til at tage på højskole, skal du selvfølgelig ikke føle dig tvunget til det.

Du kan dog risikere at fortryde det og få dårlig samvittighed senere hen, hvis du bruger de penge, der var sat til side til et indskud til din første lejlighed, på at drikke øl på Roskilde festival. Hvis pengene ikke skal bruges til noget bestemt, skal du heller ikke løbe i Magasin og bruge alle pengene på en eftermiddag.

Brug nogle dage eller uger på at træffe en beslutning om, hvad pengene skal bruges til. Brug dem på noget konkret, der gør dig glad. Det kan være en tiltrængt ferie, en bedre madras i sengen eller måske en lækker middag på din yndlingsrestaurant.

Brug pengene fornuftigt

Hvis du står i en dårlig økonomisk situation, kan du bruge pengene til at få mere luft i din daglige økonomi. Det kan dog hurtigt blive svært at få øje på, hvad pengene egentligt er gået til, hvis du bruger dem på Netto-indkøb og tandlægeregninger. Har du svært ved at få råd til de ting, er det selvfølgelig en god idé at bruge dine penge på de daglige fornødenheder. Men brug dem hellere på at komme af med din studiegæld eller slippe af med ubetalte regninger, hvis din postkasse er fyldt med sådan nogle.

Arver du penge fra bedsteforældre eller fjerne slægtninge, arver du ofte 50.000 kr., da det er det højeste beløb, man kan arve, uden at betale skat af det. Er det et større beløb, der tikker ind på din konto, kan det være en god idé at få professionel rådgivning.

Tag kontakt til en advokat, hvis du har spørgsmål om arveret eller andre forhold i forbindelse med din arv. Det kan også være en stor hjælp at bede om en samtale med din bankrådgiver. Han/hun kan give dig gode råd, hvis du overvejer at investere pengene i aktier eller gerne vil have oprettet en ny konto til din opsparing. Det er i det hele taget en rigtig god idé at spørge andre til råds, inden du bruger hele din arv.