Sådan finder du den rigtige uddannelse

Skal du være tandlæge med lupbriller på, tømrer med en hamrer i hånden eller kok med masser af råvarer omkring dig? Der er masser af muligheder, når det kommer til uddannelser. Derfor kan det være svært at finde den helt rigtige for dig. Hvis du er i tvivl om, hvad du skal lave, så er du ikke alene. Heldigvis er der hjælp at hente.

Tænk over, hvem du er

Når du skal finde den rigtige uddannelse, er der mange veje, du kan gå. Der findes eksempelvis elevuddannelser, universitetsuddannelser og professionsuddannelser. Du kan også tage en kostvejlederuddannelse, en butiksuddannelse eller noget helt tredje. Når du skal vælge en uddannelse, er det dog vigtigt, at du tænker over, hvem du er. Først og fremmest kan du tænke på, om du har lyst til at sidde med hovedet i bøgerne, eller du har lyst til at være aktiv og i gang, når du studerer. Der er nemlig stor forskel på, hvad du skal på de forskellige uddannelser. Derudover bør du tænke på, hvordan du vil trives i det job, der venter på den anden side. Trives du eksempelvis i et job, hvor du arbejder alene, eller hvor du skal have meget kontakt med andre mennesker. Hvis du ikke kan se dig selv i jobbet, vil uddannelsen nok ikke være den rigtige for dig.

Vælg med hjertet og hjernen

Du har måske hørt det før: Vælg med hjertet. Her vil vi dog råde dig til, at du både skal vælge med hjertet og hjernen. Du skal selvfølgelig vælge med hjertet, fordi det betyder, at du kommer til at arbejde med noget, du brænder for. Samtidig bør du dog vælge med hjernen, hvis du gerne vil tage en uddannelse, som du kan bruge til noget. Det er nemlig ikke alle fag, hvor det er lige nemt at få et arbejde. Det skal selvfølgelig ikke afskrække dig fra at tage en uddannelse i et fag, hvor der er stor arbejdsløshed lige nu. Du bør blot tænke over, hvordan det bliver på den anden side. Derfor skal du både vælge med dit hjerte og med din hjerne.

Spørg løs

Vores sidste råd er, at du trækker på dit netværk, når du skal finde den helt rigtige uddannelse. Du kender med garanti en masse mennesker, der har valgt at uddanne sig inden for vidt forskellige fag. Derfor kan du med fordel spørge dem til råds, hvis du er i tvivl om, hvad du gerne vil lave. Hvis der er noget, der lyder spændende, kan du spørge, om du må komme med på arbejde en dag. På den måde kan du få et bedre indtryk af, hvordan det er at arbejde i netop dette fag. Samtidig kan du tage til åbent hus på forskellige uddannelser og stille alle de spørgsmål, du har. Det er en stor beslutning at vælge en uddannelse, og derfor er det vigtigt, at du tillader dig selv at stille alle de spørgsmål, du har. På den måde kan du ende på den helt rigtige uddannelse og glæde dig til arbejdslivet på den anden side.