Sådan leverer du den bedste aflevering

Når man går i skole, står man typisk over for en større mængde afleveringer. I folkeskolen stiger antallet, som man bliver ældre, og i gymnasiet begynder man virkelig at kunne mærke presset. Universitetet har også en masse projekter og opgaver, som man skal arbejde på. Hvordan klarer man bedst disse opgaver?

En del af skolearbejdet

Afleveringer er en del af skolearbejdet, og det er de fordi, at du lærer meget af arbejdsprocessen. Du skal for eksempel fortolke en problemstilling og forstå arbejdsopgaven, du skal kunne indse, hvad du ikke ved, så du kan spørge og researche, du skal indse, hvad dine grænser er, og du skal lære at strukturere din tid. I nogle fag lærer du at stille spørgsmål, som du selv skal finde svarene til, og i andre fag lærer du, hvordan du kan skrive en læservenlig tekst. Dog vil du også få mange andre evner, som kan gavne dig i voksenlivet.

Dan dig et overblik

Når du står over for en aflevering, gælder det først og fremmest om at skabe et overblik. Find ud af, hvad opgavebeskrivelsen beder dig om. Hvad går opgaven ud på? Hvordan kan opgaven løses? Hvordan skal løsningen struktureres? Hvis du skal skrive en tekst, kan det hjælpe at lave en outline med underoverskrifter, så du kan se formen på din opgave, og hvad du gerne vil igennem. Det er en god idé at vide, hvad opgaven skal indeholde, inden du kaster dig ud i en introduktion. Du kan nemlig ikke skrive en god intro, hvis du ikke ved, hvad den introducerer læseren for.

Søg inspiration

Føler du, at du står på helt bar bund? Så er det i orden at søge inspiration. Husk på, du må aldrig kopiere en anden tekst, men du må gerne se, hvordan teksten er skrevet og struktureret, samt finde inspiration i tekstens arbejdsproces. Måske har din lærer givet dig kilder til opgaver, som er gode, og som du kan bruge til at strukturere din egen opgave efter. Hvis du føler dig umotiveret til at lave opgaven, kan det ofte være fordi, du ikke ved, hvor du skal starte. Motivation og inspiration sidder ofte sammen, så hvis du finder det ene, vil du også hurtigt finde det andet.

Print i god tid

Hvis opgaven skal printes, før det skal afleveres, gælder det om at gøre det i god tid, hvis du vil bruge skolens printer. Der vil typisk være andre elever, der også skal printe, så du skal sørge for at have din opgave skrevet i god tid, da du vil have mere tid til at finde en fri printer, som også har nok printerpatroner. Det er altid en god idé at starte en opgave så tidligt, som du kan.

Held og lykke!

Med den rette tilgang til opgaven, vil du nemt få klaret dine afleveringer. Selvfølgelig kan du støde på nogle udfordringer på vejen; sådan er det altid med en læringsproces. Men hvis du kan danne og holde overblik, strukturere din tid og selve opgaven, vil du uden tvivl komme langt.