De officielle Vandfald regler

De helt simple Vandfald regler ses her:

 • Es: Sniperkort
 • Rød 2-5: Uddel slurke
 • Sort 2-5: Drik selv
 • 6: Tommelkort
 • 7: Kategorikort
 • 8: Tiskort
 • 9: Regelkort
 • 10: Vandfald
 • Knægt: Alle mænd drikker
 • Dronning: Alle kvinder drikker
 • Konge: Du bliver konge

Vandfald er et af de mest populære drukspil, der findes. Vandfald spilles af af både unge og ældre, der ønsker at få en festlig aften. De rigtige Vandfald regler sørger for, at du ikke er tørstig, når spillet er forbi. De rigtige Vandfald regler sørger nemlig for, at spillet er effektivt, når det kommer til at sikre druk. De rigtige Vandfald regler findes altså – men det er også muligt at lave sine egne Vandfald regler. Dette kommer vi nærmere ind på senere. Først får du dog her de rigtige Vandfald regler, så du kan komme i gang med det sjove drukspil.

Inden du går i gang med spillet, skal du finde følgende:

 • En tom flaske
 • Et sæt spillekort uden jokere
 • Noget at drikke til hver spiller

Sådan spiller du:

Spillet er i virkeligheden meget simpelt. Dette gælder især, hvis du følger de officielle Vandfald regler. Således kan du nemlig bare kigge på listen over Vandfald regler, når du trækker et kort – du skal nemlig trække et kort.

Inden du begynder at trække kort, skal du dog starte med at fordele kortene. Dette gør du rundt om den tomme flaske, som du stiller midt på bordet. Kortene skal fordeles i en rund cirkel rundt om flasken. Det er utrolig vigtigt, at cirklen af kort ikke er brudt. Når du har lavet den runde cirkel med kortene om den tomme flaske, kan spillet begynde.

Hver spiller skal trække et kort fra cirkel uden at bryde cirklen. Hvis cirklen brydes, skal den spiller, der brød den, drikke en hel genstand. Hvert kort har en regel tilknyttet til sig – og her kommer listen af Vandfald regler netop ind i spillet. Når du trækker et kort, kan du nemlig kigge på listen over regler for at finde ud af, hvad kortet betyder.

Når du har udført den handling eller regel, som kortet er tilknyttet, skal du lægge kortet ovenpå den tomme flaske. Jo længere, I kommer i spillet, des sværere bliver det altså at få kortene til at balancere på flasken. Hvis du vælter kortene ned fra flasken, når du forsøger at få dit eget kort til at balancere på den, er spillet slut. Desuden skal den, der vælter kortene ned fra flasken, drikke en genstand.

Vandfald reglerne for kortene

Der er nogle helt officielle Vandfald regler, der bestemmer, hvilken handling eller regel hvert kort er knyttet til. De officielle Vandfald regler for hvert kort kan du læse her:

 • Es: Ifølge Vandfald reglerne er es et sniperkort. Når du trækker et es, skal du derfor lege sniper på et helt vilkårligt tidspunkt i spillet, som du bestemmer. Du skal lave en cirkel med dine fingre rundt om dit ene øje. Derefter skal du kigge på en anden spiller, mens du tæller op. Først når den anden spiller selv har opdaget, at du kigger på denne, skal du stoppe med at tælle. Den anden spiller skal så drikke det antal slurke, der svarer til det tal, du havde talt til.
 • Rød 2-5: Hvis du trækker et kort mellem 2 og 5, som er rødt, skal du give det antal slurke, som står på kortet, til en anden spiller.
 • Sort 2-5: Ifølge Vandfald reglerne skal du selv drikke det antal slurke, der står på kortet, hvis du trækker et sort kort mellem 2 og 5.
 • 6: Ifølge Vandfald reglerne er 6 et såkaldt tommelkort. Det betyder, at du på et vilkårligt tidspunkt i spillet skal lægge din tommelfinger på bordet. Så snart du har gjort det, skal resten af spillerne følge trop. Den spiller, der lægger sin tommelfinger på bordet sidst, skal drikke 5 slurke som straf.
 • 7: 7’eren er et såkaldt kategorikort. Hvis du trækker en 7’er, skal du altså lave en kategori. Derefter skal hver spiller på skift sige en ting, der er inden for kategorien. Den første spiller, der ikke kan tænke på noget, eller som gentager noget, en anden spiller har sagt, skal drikke 5 slurke. En kategori kan eksempelvis være bilmærker.

… og skål

Det står ikke i de officielle Vandfald regler, men derfor er det ikke en mindre god ide lige at skåle midt i spillet. Så skål, og videre til resten af Vandfald reglerne for kortene:

 • 8: Ifølge Vandfald reglerne, så er en 8’er et såkaldt tiskort. Det betyder, at du må gå på toilettet, når du trækker en 8’er. Du må gerne gemme kortet og bruge det, når du har brug for det. Det betyder også, at det altså ikke er tilladt at gå på toilettet under spillet, hvis man ikke har en 8’er på hånden.
 • 9: 9’eren er regelkortet. Hvis du trækker en 9’er, må du lave en regel, som alle spillere skal følge. Du kan for eksempel bestemme, at alle skal kalde dig gud, eller at alle skal drikke dobbelt. Det er kun din egen kreativitet, der sætter grænserne.
 • 10: Hvis du trækker en 10’er, skal du starte et vandfald. Det betyder, at alle spillere skal starte med at drikke, når du starter. Du er den første, der må stoppe med at drikke. Når du er stoppet, må spilleren til højre for dig stoppe. Når spilleren til højre for dig er stoppet, må spilleren til højre for denne stoppe og så videre.
 • Knægt: Alle mændene skal drikke.
 • Dame: Alle kvinderne skal drikke.
 • Konge: Ifølge Vandfald reglerne bliver du kongen af spillet, når du trækker en konge. Hvis du trækker en konge, skal du sætte kortet i panden. Derefter må du bestemme alt – men du må dog ikke bryde nogle af spillets regler. Din regeringstid som konge slutter, når der er en anden spiller, der trækker en konge.

Vandfald har mange navne

De officielle Vandfald regler er lette og overskuelige at følge. Du kan dog også sagtens lave dine egne Vandfald regler, hvis du har gode ideer til nye og sjove regler i spillet. Hvis du gør dette, skal du blot sørge for at skrive dine nye Vandfald regler ned. Hvis du ikke skriver dine egne Vandfald regler ned, kan det være svært at huske, hvad du skal, når du trækker et kort. Især bliver det svært at huske spillets regler, når spillet er godt i gang, og drinksene er røget ned.

Vandfald er bare et af de mange navne, som spillet har. Drukspillet kaldes også for blandt andet Gud, Rundt om flasken, Spring blæren og meget mere. Nogle kender også Vandfald som drukspillet Træmand. Selvom Træmand er et drukspil med terninger, minder det meget om Vandfald. Dette skyldes, at man faktisk også bruger mange af Vandfald reglerne, når man spiller træmand. Hvis du skal i gang med et spil træmand, og du har glemt de forskellige regler til spillet, kan du altså bare følge listen over Vandfald regler. Og så er der vist ikke meget andet tilbage end at ønske dig god fornøjelse med spillet!